Tuesday, 28 May 2013

Senyuman

Assalamualaikum...



1) Mengelakkan darah tinggi & penyakit jantung
2) Membawa perubahan kepada diri
3) Menambah keyakinan diri
4) Memupuk kreativiti

"Senyum dengan sesiapapun walaupun orang itu mungkin kita tidak senangi"


"Senyummu di depan saudaramu adalah sedekah"


Salam Ukhuwwah Fillah
Mahfuzah Hamizah

Monday, 27 May 2013

Kem Personal Remaja Puteri HALUAN

Assalamualaikum...

Dalam entry hari ni, saya hanya ingin berkongsi beberapa gambar sepanjang Kem Personal Remaja Puteri pada 24-25 Mei 2013..

PESONA 

Kem Personal Remaja Puteri
Fastabiqul Khairat 
Race Towards Goodness 

Pamplet yang cantik


Main point kem Pesona
10 Muwasafat Tarbiah

 Rehearsing lagu tema
 Master of ceremony for 'Tinta Hati 1' & 'Tinta Hati 2' 

 Makan time ..!
Ready for 'Kembara Mencari Cinta' a.k.a Explorace

Thursday, 23 May 2013

Biro Perhubungan Luar dan Serantau

Assalamualaikum...

Haa..!!! Seperti TAJUK di atas, "Biro Perhubungan Luar dan Serantau" , itulah kumpulan yang saya terpilih untuk memerah otak menyumbangkan idea kepada BADAN PENGAWAS SMKAM.. Meaningnya, ahli biro perhubungan luar ni, kena memikirkan tentang perancangan lawatan ilmiah. Tapi, kita kenalah pastikan lawatan kita ni betul2 bersuasana Islam.. Dan saya berdoa sangat-sangat agar apa sahaja lawatan yang diadakan oleh warga SMKAM sentiasa berkait rapat dengan Allah dan Islam. InsyaAllah..

Apa yang saya nak story-mory hari ni adlah tentang exco-exco serta ahli-ahli biro perhubungan luar. Bukan nak cerita sangat pun tetapi nak bagitahu je.

Mempersembahkan :

Exco
: Muhammad Ariff Hakimi
: Ahmad Aniq
: Atiena Husna

Ahli
: Nur Izzati
: Ahmad Fathi
: Mazarina Nurdini
: Mahfuzah Hamizah
: Nur Afiqah

Itulah exco2 dan ahli2 biro perhubungan luar. Best betul duduk dalam biro ni sebab kitorang la mastermind untuk lawatan ni. Tapi, yang kurang bestnya, kitorang juga la yang kena uruskan segala-galanya ---> bas, penginapan, tentatif program, kertas kerja dll. Dapat pengalaman baru ~~ Tapi, penginapan dan kertas kerja, abg2 dan kakak form 5 yang uruskan. Uhukks >_<'


Exco :

Ariff Hakimi Azuri


Atiena Husna (the right one)

 Ahmad Aniq

AJK :

 Ahmad Fathi

Mazarina Nurdini (baju merah)

Afiqah Rosli (a.k.a Kak Long)


Salam Ukhuwwah Fillah
Mahfuzah Hamizah

Wednesday, 22 May 2013

Happy Teacher's Day SMKAM '13

Assalamualaikum...

Seminggu dua minggu ni, semua orang (except pelajar Form 1 dan Form 2) mengalami exam mode. Saya pun tak faham kenapa exam boleh jadi lama sampai dua minggu. Nak buat camne, saya kan budak PBS yang tak exam.. 

16 MEI 2013, tarikh bersejarah untuk semua guru. Diantara minggu exam yang busy tu, semua pelajar dan guru meluangkan masa pada hari Khamis untuk sambut Hari Guru.Yang paling saya kagum, Majlis Sambutan Hari Guru SMKA Melor, yang diuruskan oleh para pelajar PERTIMA, berjalan dengan meriah sekali.. Meskipun calon-calon SPM ni, kena peruntukkan masa yang lebih untuk ulangkaji semua matapelajaran. Alhamdulillah, mereka mampu menggembirakan hati guru-guru.

Banyak aktiviti yang dilakukan.. (faham-faham sendiri aktiviti apa eaa)


Gambar sepanjang program....

 PERTIMA in action..

Permainan guru-guru :
* menghias kek
* mengukur kelapa
*dan lain lain


Permainan guru lelaki
* Sepak takraw
* Bola tampar

 Geng posing atas tangga

 Posing lagi

 Laluan bangunan baru.. Cantik kan?

 Re-fill energy dekat kantin dengan makan watermelon kejap

Satu lagi event yang BEST semasa hari guru tahun ni, adalah.......

Monday, 20 May 2013

Umar Amin Tinggal di Kampung 2 Minggu


Assalamualaikum...

NI cerita lama, tapi saya nak bagitahu jugak..  On the 2nd May, Kak Long dan Abang Long berangkat ke Mekah dan Madinah untuk tunaikan Umrah. So, 2 orang anak diorang tu, tinggal la kat kampung.. Ummi, ayah dan saya sendiri automatically jadi 'babysitter' tak bergaji. Best la... Perasaan happy, ceria, sayang, geram, semuanya bercampur baur sepanjang kami melayani kerenah Umar dan Amin. Alhamdulillah.. Umar dan Amin takdela meraung tercari-cari ummi abi dia.. Tapi, first-first tu Umar banyakla bertanyakan 'di mana Ummi dan Abi?' 

Masa Kak Long call daripada Mekah, Umar tak nak cakap.. Merajuk mungkin.. Adik Amin tak tahu apa-apa. Jadi senang sikit nak jaga.

 Kesian rambut Amin, kenapa kena potong camtu??

  Umar dan Amin dekat Kampung Peringat

Gambar drpd Abg Am


Along dan Abg Long Umrah


Sekarang, Kak Long, Abg Long, Umar dan Amin dah balik rumah dekat Bangi.. Huhu.. Sunyi, sedih, rasa kosong jer kat rumah ni..

I miss them damn so much..


Salam Ukhuwwah Fillah
Mahfuzah Hamizah

'Dangerous Dengue'

Assalamualaikum...

Sebentar tadi saya telah digigit oleh makhluk kecik, Si Nyamuk a.k.a mosquito. Berkemungkinan nyamuk ni, nyamuk Aedes kerana badannya yang berbelang putih. Ish! Nauzubillah.. Mungkin juga tidak kerana Aedes selalunya aktif pada waktu senja, padahal saya kena gigit pada waktu Isya'.. Tengok nyamuk ni, teringat dekat cerita 'Dangerou Dengue' yang Teacher Rosnani, my English teacher in Year 6, buat sempena Pertandingan Bercerita BI untuk Konvensyen Doktor Muda 2011.. Segar lagi di ingatan saya.. So, saya nak share cerita tu kat blog ni.. 



DANGEROUS DENGUE

Thank you to the chairperson…Bismillahirrahmanirrahim…In the name of Allah The Most Gracious,The Most Merciful…Assalamualaikum and a very good morning to the respectful  teachers and all my fellow friends…I’m Mahfuzah Hamizah bt  Mohd Ariff from Class 1 Ibnu Sina. Today, I’m going to tell you a story about “The Danger of Dengue Fever”. Please kindly lend me your ears.
           One fine day, there is a mosquito singing happily in the kitchen. “Whoa, you look happy. Have you won the lottery?” the cockroach asked Aedes, the mosquito who seemed too happy, singing with ultimate joy.
         “Oh, Roach! It’s you! You scared me! Didn’t you know, 3 of Pak Jali’s family members had dengue fever? I was the one who gave them dengue!” announced Aedes, full of pride.              
          “Oh, is that so? Are you sure? How did you do that?” asked the cockroach curiously. “Hahaha…Why are you so slow? I’m Aedes and I carry the virus of dengue fever. In one bite I could suck 2 to 4 milligram of human blood. I like to lay eggs in clear water. See for yourself! Pak Jali’s house is full of empty cans and old tyres, plus the drains are clogged too! This is where me and my Aedes family belong. We find Pak Jali’s house as a great heaven!” explained Aedes so excitedly.         
            “Hey, you’re right! I love Pak Jali’s house too! Full of leftovers here. See, they don’t cover their dishes and cooking pot. That’s my part…” said the cockroach. “By the way, how are Pak Jali’s family members doing? Are they getting any better?” asked the cockroach. “Not yet. They are still warded. One of them is critical. He’s down with dengue hemorragic fever. Blood rashes through his blood capillaries.” explained Aedes.                    
            “What a pity!” The cockroach expressed his sympathy. “Why do we have to feel pity? It is clearly their fault. They do not care about their own cleanliness. They deserve dengue! Stop it, Roach! Chatting with you is a waste of time. I’m going now. I’ve got to find more careless human. I’d like to suck more and more blood. Lalalala…” Aedes flew away, leaving the cockroach, singing along the way.

Do you know what happened to Pak Jali’s family in the hospital?  

Monday, 13 May 2013

Coret-Mencoret Kejap

Assalamualaikum...
Nak cakap sikit.. Tapi rahsia..

"Kadang-kadang, masa berbual dengan kawan-kawan, ada la diantara mereka yang bagitahu bahawasanya ada orang yang berlainan jenis daripada kaum perempuan, mesej dia, tak kisahlah melalui SMS or FB.. Entahlah, saya sendiri tak tahu niat diorang ni apa, nak bagitahu orang lain pasal 'orang yang berlainan jenis' tu mesej dia.. 

Siap bercerita tentang isi kandungan mesej tu lagi.. Blablabla.. Potpetpotpet.. I'm sorry to say, tapi kadang-kadang, terfikir jugak di lubuk hatiku yang kecil lagi tersorok dari pandangan mata, 'Diorang ni nak bagitau aku yang ada orang syok dekat dia ke? Nak bagitau yang dia ada peminat? Nak bagitau yang dia femes?'  - Seriously???? Oh please!! Tak hairanlah.

Tolonglah, jangan disebabkan mesej yang sebegitu, kita nak jadi SS (syoksendiri). Sampai rasa yang kita ni ramai peminat lalu mula wujud perasaan takabbur atau rasa tinggi diri. Allah tak suka tau.. Benda-benda camtu, elok tersimpan dalam hati jer walaupun bagi kita, mesej-mesej yang kita terima tu hanya perkara remeh temeh.. Tak tahulah kalau anda semua faham ke tak apa yang saya tulis ni.."

#Cut&PasteJerr.. HarapMaklum

Saya baca daripada status orang lain. Dan saya tertarik dengan status ni sebab memang pernah terjadi dekat sekeliling saya pun ; orang yang suka bercerita tentang mesej2 dia dengan budak lelaki..
Ayat asal juga telah diubahsuai sedikit untuk kesusaian pembaca dan ada sedikit tambahan daripada saya sendiri.. Ngeh3


Salam Ukhuwwah Fillah
Mahfuzah Hamizah

Sunday, 12 May 2013

Kawanku Dah ............?? Ya Allah..


Di sekolah tadi, saya menerima berita yang cukup sedih dan mengecewakan. I was told that my bestfriend from primary school just had A Boyfriend..! Mungkin apa yang baru saya tahu tu adalah perkara biasa untuk orang lain tetapi saya, berasa amat kecewa dengan tindakan kawan saya tu. Respect saya pada dia sebelum ini 'drop' sedikit demi sedikit sehingga jauh untuk saya kutip kembali rasa hormat tu. I mean, she's still 14 years old! [tak hairanlah, budak darjah 6 pun dah berjinak-jinak dengan couple]  Orang lain saya tak kisah, but not my own friend! Sigh.......

On the way balik rumah, saya curhat (curahan-hati) dengan ayah saya dalam kereta. Saya minta pendapat. And he answered calmly , with a smile on his face. 


Me : Ayh, 'me' kecewa sangat.. Kwan baik 'me' tengah kumpul dosa sekarang ni.. Dia dah mula nak kapel. 'Me' taknak la dia buat camtu.. Hilang respek 'me'..

Ayah : Sabarla dik.. Dia tak tahan godaan tu. Jujurnya, dalam pandangan ayh, diorang ni, bukannya nak bercinta sehingga ke akhirat. Bukannya saling menyukai kerana Allah. Ayah pun pelik, budak umur 14 pun dah expert dalam perhubungan ni.. Sesetengah orang yang umur hampir 30 pun membujang lagi.

Me : Tahulah ayah..! Tak tahannya, kalu orang start kapel, mesti tersebar citer ni. Sampai budak sekolah lain pun tahu...

Ayah : Sebenarnya, orang yang  GEWE (couple in Kelantan), dalam lubuk hati diorang ada niat untuk menunjuk-nunjuk apa yang dia lebih daripada orang lain. Mungkin dekat luar, dia senyap-senyap jer, kononnya tak nak kasi orang lain tahu tapi dalm hati, hanya Allah yang tahu..Gewe, macam mana sekalipun tetap berdosa.

Me : Tulah.. Ramai gak jenis yang suka bagitau cerita dari A sampai noktah (.) kat orang lain. Habis semua benda nak bagi tau. Kalau si budak lelaki tu lalu, orang yang kita berkongsi cerita pulak yang melebih-lebih excitednya..

Ayah : Kalau lah betul si perempuan ni ikhlas suka dekat si lelaki itu, biarlah hanya diri dia dan Allah sahaja yang tahu. Perbanyakkan doa dalam solat "Ya Allah, seandainya dia buruk untukku, maka pisahkanlah kami, tetapi jika dia baik untukku, temukanlah jodoh kami"

Me : *dalamhati* 'tu dia.. siap bagi doa lagi.. ckckck'



Tak perlu sebenarnya untuk kita bercerita habis perasaan kita dengan orang lain. Kalau kita dalam dilema sangat pun, cukuplah berbicara dengan SAHABAT yang mampu memahami dan menolong kita. 

Itu hanyalah apa yang saya rasa. Jangan nak buat page 'Anti-Mahfuzah' pulak.. No harm done, okay... But sincerely, I pray that my friend will realize what she had done ; for a better life .. Huhuhu...... :'(

Kat bawah ni, saya nak share citer sikit.. Bacala ek..